Visie op identiteit
Volgens Ormondt (2016) geeft een visie weer waar de mensen uit een organisatie voor gaan en wat hun toekomstdromen zijn. Het openbare onderwijs vervult volgens VOS/ ABB (z.j.) zijn taak vanuit verschillende belangrijke kernwaarden. Ook maakt een openbaren school actief werk van de pluriformiteit die onze samenleving kenmerkt en stimuleert democratisch burgerschap. Ook beschrijft VOS/ ABB (z.j.) dat leerlingen in het openbare onderwijs van elkaar leren door actief verkennen van hun culturele, levensbeschouwelijke en economische achtergronden. De genoemde punten zult u vaak terug lezen in onze hieronder beschreven visie. Naast deze punten uit het openbare onderwijs gebruiken wij in onze visie ook kerndoelen uit het christelijke onderwijs.
We willen leven vanuit de opdracht die Jezus ons opdraagt. ‘Heb God lief boven alles en heb je naaste lief zoals jezelf’.
We willen de kinderen laten ervaren dat zij een kind van God zijn, dit doen we door het vertellen van de Bijbelverhalen, het voeren van geloofs- en levensvragen, samen te zingen en samen te vieren.
Wij beschrijven hieronder wat wij als school nastreven op het gebied van identiteit. Eerst beschrijven wij de kerndoelen waar wij als school achter staan en waar we het hele jaar door aan werken. Daarna bespreken we de maatschappelijke, pedagogische en onderwijskundige visie van de school.
Onze school heeft een Open Christelijke identiteit. Bij onze school horen dan ook de volgende kerndoelen:
* iedere leerling is welkom
* waarden en normen
* plezier en beleven
* voor de samenleving
Iedere leerling is welkom
Zoals we hierboven beschrijven, zijn we een open christelijke school. Dit betekent dat we ernaar streven iedereen welkom te heten op onze school. Mits we niet over de juiste middelen beschikken om deze leerling passend onderwijs te bieden. We willen ervoor zorgen dat iedere leerling zich zo optimaal mogelijk ontwikkeld en klaargestoomd wordt voor de maatschappij.
Waarden en normen
Wij willen de leerlingen waarden en normen mee geven die wij als school dragen. Dit doen wij door Bijbelverhalen te vertellen en hierover in gesprek te gaan met de leerlingen. Ook vertellen wij verhalen uit ander heilige boeken, zoals de Koran en de Thora en gaan wij hierover in gesprek. Hiernaast nodigen wij zowel gelovigen als niet gelovigen uit om over hun levensbeschouwelijke visie te spreken. Naast de waarden en normen die wij als school mee geven krijgen leerlingen op onze school ook de ruimte om eigen belangrijke waarden en normen te vormen.
Plezier en beleven
Een leerling die met plezier naar school gaat leert het beste. Door ervoor te zorgen dat leerlingen op het goede niveau les krijgen, uitgedaagd worden en de lessen interessant zijn en een beroep doen op zelf ontdekkend leren, komen we tot leren met plezier. Onder plezier beleven verstaan wij onder andere: samen vieren. Zowel in de groep, met school en met ouders.
Van en voor de samenleving, betrokkenheid
In onze school willen wij de leerlingen kennis laten maken met de wereld om hen heen. Volgens Lammers, M (z.j.) is het openbaar onderwijs gericht op de samenleving als geheel. Dit is te zien in onze school en in ons school gebouw: We beschikken over veel ramen naar buiten, zo creëren we een open gevoel waarbij de leerlingen contact hebben met buiten. Naast de school staat een bejaardenhuis, een woonvoorziening voor gehandicapten en een kinderboerderij waarmee we samenwerken. Weg leren zo de leerlingen kennis te maken met mensen en dieren om hen heen, ook dat ze betrokken te zijn met de mensen om hen heen met verschillende geloven. We willen van onze leerlingen echte wereldburgers maken.
Maatschappelijke & pedagogische visie
Voor het welbevinden van kinderen vinden we een goede sfeer en een veilige leefomgeving belangrijk. Respect, rekening houden met andere mensen, goede manieren en waarden en normen zijn belangrijke begrippen op onze school.
We willen dan ook alle kinderen laten kennismaken met alle religies en culturen die Nederland kent. Lammers (2011) beschrijft het volgende: 'Doordat het openbaar onderwijs geen leerlingen uitsluit, draagt het een brede verantwoordelijkheid ten aanzien van normen en waarden. Dit maakt de openbare school tot hét instituut dat kinderen op basis van onderling respect voorbereidt op de pluriforme samenleving'. Het overbrengen van normen en waarden krijgt bij ons, net als in openbare scholen een belangrijke plaats. Kinderen leren niet alleen voor zichzelf, maar hebben ook een omgeving waarin wordt samen gewerkt en geleefd. Dit is ook terug te zien in de omgeving van de school. Ons gebouw is geplaatst tussen een bejaardenhuis en een woonvoorziening voor gehandicapten. Ook is er een kinderboerderij aanwezig naast de school. We hebben een open aannamebeleid van kinderen: Ieder kind is in principe welkom! misschien een aantal kernwaarden en deze uitleggen
Onderwijskundige visie
Op OCBS De Kolibrie hebben we gekozen voor 'wereldwijd onderwijs'. We leiden onze leerlingen op tot wereldburgers. Wij bieden onderwijs waarin verschillende geloven aandacht krijgen, zodat onze leerlingen worden voorbereid op een multiculturele samenleving. Onderwijs waarbij wordt ingespeeld op de 21 century skills, waarbij de talenten van onze leerlingen worden ontwikkeld. Onderwijs waarin wordt geleerd om naar elkaar om te kijken en met elkaar samen te werken. We laten de kinderen de natuur en hun omgeving zelf onderzoeken. We zijn boven al een Open Christelijke school waarin iedereen welkom is en waar wordt opgeleid voor de toekomst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb