Visie op ICT en vakken

Tegenwoordig is onze digitale wereld niet meer weg te denken. Kinderen zitten vanaf jongs af aan al achter een tablet of computer en krijgen van hun 9 à 10e jaar hun eerste mobiele telefoon. Kinderen zijn hierdoor steeds vaardiger in het gebruik van ICT en het is daarom in het onderwijs ook niet meer weg te denken.

In ons onderwijs willen wij inspelen op de 21 century skills, dit zijn competenties die de kinderen nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de maatschappij van de toekomst. Volgens Nationaal Expertise centrum Leerplanontwikkeling (SLO) gaat het om 11 competenties. De competenties zijn: kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, computional thinking, informatie vaardigheden, ICT - basisvaardigheden, media wijsheid, communiceren,  samenwerken, sociale en culturele vaardigheden,  zelfregulering. Hierbij zullen we gebruik maken van snappet voor de vakken rekenen, taal en spelling. Spelling wordt in de groepen 1 t/m 4 nog op papier aangeboden om de schrijfvorderingen te stimuleren. Boven deze informatie  ziet u een informatie filmpje over het gebruik van Snappet. 

Wel zullen we bepaalde vakken (zoals schrijven) uiteraard nog op papier voort zetten. Dit doen we om ook nog steeds de schrijfvaardigheid van de kinderen te stimuleren. Ook zullen verschillende methodes digitaal worden aangeboden. Kortom we streven naar een moderne leefwereld voor de kinderen waarbij we een gelijkwaardig aanbod hebben tussen de digitale wereld en het werken op papier. Op deze manier staan we garant voor alle verschillende leerstijlen.

 

Visie op vakken

We hebben een duidelijk samenhang met verschillende vakken. Ook sluiten we hierbij gelijkwaardig aan, aan de 21 century skills. Rekenen bieden we aan via Snappet. Hierdoor zijn de rekenlessen volledig digitaal. Hierdoor kunnen kinderen gelijk zien wanneer ze opdrachten heel goed maken of wanneer ze om hulp moeten gaan vragen. Wij bieden uw kind de ruimte en het aanbod om mee te gaan met de moderne tijd en hierdoor genoeg digitale kennis kan krijgen. We proberen door deze aanpak mee te gaan met de belevingswereld van de kinderen. 

Omdat we een open - christelijke school zijn geven we uw kind zowel het Christelijke geloof als andere geloven mee. We besteden aandacht aan de multiculturele samenleving. We houden de methode ' Kind op maandag ' aan. In deze methode worden elke week in ieder geval drie Bijbelverhalen en spiegelverhalen verteld. Volgens Schepper (2005) zijn spiegelverhalen verhalen die levenssituaties concreet voorstellen: genieten op vakantie, ouders die gaan scheiden. Deze verhalen koppelen we aan de Bijbelverhalen van die periode. Wij houden u steeds op de hoogte van de Bijbelse thema's die aanbod komen. Op maandag wordt er in de bovenbouw gekozen voor een andere religie (bijv. de Islam). De kinderen hebben de vrijheid om ergens over te leren waar ze zelf nieuwsgierig naar zijn. Op vrijdag geeft de leerkracht les over de gekozen religie. Dit om in te spelen op de multiculturele samenleving.

Al onze lesmethodes zijn modern. De meeste vakken hebben een digitale leeromgeving. Bij de verschillende vakken is voldoende ruimte voor eigen inbreng van de kinderen. Zo hebben wij verschillende vakleerkrachten voor de vakken: gym, theater/muziek, handvaardigheid en verzorging. In school is voldoende ruimte om deze vakken uit te kunnen voeren. Wij vinden dat uw kind opgeleid moet worden door echte vakmensen. Wij streven er dan ook erg na om dit te bieden aan alle kinderen.

 

Buiten leren:

Onze school beschikt over een grote ruimte zowel in als rond om de school. Hier willen we voldoende gebruik van maken. De vakken: aardrijkskunde, geschiedenis en biologie worden daarom op een thematische manier vorm gegeven. We gebruiken de methode als leidraad om aan alle doelen te voldoen. Per periode werken we met deze vakken aan een thema. Tijdens deze lessen gaan we bijvoorbeeld buiten onderzoek doen. Wij vinden het belangrijk om ook de kinderen de natuur en omgeving te laten onderzoeken. Steeds meer kinderen zitten vandaag de dag alleen nog maar binnen voor de televisie of de computer. Ook hier willen wij het verschil kunnen maken en kinderen naast de omgang met het sociale netwerk ook leren om te gaan met de natuur. Zo wordt het vak verkeer ook op een onderzoekende manier aangeboden, wij hebben een verkeersplein op het schoolplein. We leren niet zoals op andere scholen uit een boek, maar wij gaan met de kinderen de straat op. De praktijk moet het de kinderen immers leren. 

Wij beschikken dan ook over een rijke speelleer omgeving. Zo zitten wij dicht bij het bos en zitten wij naast de kinderboerderij en de gehandicapte zorg. Al deze voorzieningen zullen ook ruimschoots terug te zien zijn binnen ons onderwijs.