Kwaliteitszorg
Wat is kwaliteitszorg?
'Kwaliteitszorg omvat alle activiteiten en maatregelen waarmee de school de onderwijskwaliteit bewaakt en verbetert. Het team moet actief nagaan wat de onderwijsbehoeften van de leerlingenpopulatie is. Het onderwijsleerproces moet daarop afgestemd worden. Het team moet ook systematisch kijken hoe de leerlingen zich handhaven in het onderwijs en of de gestelde doelen behaald zijn. Evalueren is erg belangrijk als het gaat om kwaliteitszorg, want juist door te kijken wat wel en niet goed gaat, kunnen de werkpunten verbetert worden. Een goede school evalueert dus regelmatig de kwaliteit van het onderwijsaanbod.' (wij-leren)
OCBS 'de Kolibrie'
Op OCBS 'de Kolibrie' willen wij graag blijven leren en verbeteren. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de voortgang goed in de gaten te houden, dit doen wij op de volgende manieren.
Wij halen resultaten uit verschillende aspecten, namelijk;
- Resultaten vanuit cito toetsen, methodegebonden toetsen en de bijbehorende trendanalyses.
- Resultaten vanuit leerkrachten, ouders en leerlingen d.m.v. enquêtes, die elk jaar worden afgenomen. Dit om bewustwording tot stand te brengen.
Uit deze resultaten halen wij onze sterke punten en onze verbeterpunten. Met deze punten vormen wij met verschillende leerkrachten leerteams - met daarbij ook een schoolleider, bouwleider of intern begeleider - waarin de verbeterpunten worden besproken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de resultaten van een bepaald hoofdstuk of onderwerp vallen tegen bij rekenen. Hoe geven andere leerkrachten les over dit onderwerp, kunnen we elkaar daarin helpen? Lukt dit niet dan moet er teambreed worden gekeken naar de oplossing van dit probleem.
Ouders en leerlingen kunnen ook verbeterpunten aangeven op het gebied van hoe ze vinden dat het op school gaat. Vinden de leerlingen dat er voldoende aandacht is voor elke individuele leerling? Zijn ouders tevreden met hoe de zaken worden geregeld op school? Hierover kan ook worden gesproken binnen een bepaald leerteam of schoolbreed.
Wanneer de leerteams samen komen en een oplossing bedenken moeten ze hier een plan van aanpak over schrijven waarop ze later kunnen evalueren en reflecteren.
Tijdens de inspectie loopt de intern begeleider of de directeur mee zodat die ook zien wat er in de klas gebeurd op dat moment en op die manier in kan spelen op eventuele uitspraken van de inspectie, en kan vertellen welke hulp er eventueel al is geweest in de klas.
Leerlingvolgsysteem
'Het leerlingvolgsysteem is een programma dat de leerkrachten inzicht geeft in de ontwikkeling van de leerlingen, zowel op individueel als op groepsniveau. In een LVS voert de leerkracht toetsresultaten in van methodetoetsen en methodeonafhankelijke toetsen.
Maar het gaat niet alleen om studieresultaten, ook informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling komt erin te staan. In een LVS worden de handelingsplannen gemaakt en alle notities opgeschreven'. (wij-leren)
Door middel van Parnassys houden wij de voortgang van de leerlingen bij. Dit programma wordt schoolbreed gebruikt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb